Alevi ile Bektaşi Arasındaki Fark
İslami kültür ve düşünce tarihinde Alevi ve Bektaşi akımlarının özgün ve özgün olmaları, birçok insana kafa karıştırıcı olabilir. Bu akımların arasındaki farkın anlaşılması, hem bu akımların kökeni ve felsefesi hakkında daha iyi bir anlayışa kavuşmak hem de İslami kültür hakkında daha derin bir anlayışa ulaşmak için önemlidir. Bu makale, Alevi ve Bektaşi arasındaki farklarını incelemek için oluşturulmuştur.
Alevilik Hakkında
Alevilik, Hindistan’dan Orta Asya’ya kadar olan bölgeye yayılan şia İslami inançların bir türüdür. Aleviler, İslami inançlarının ötesinde, İran kökenli mitolojik inançların bir karışımının da içerisinde bulunduğu, eski Ahilerin kökenli bir İslami inanç sistemidir. Alevilerin özellikle İslami otoriteye karşı tepkili olmaları ve İslami kuralların çoğunu reddedip yerine kendi geleneklerini benimsemeleri, bu akımı diğerlerinden ayıran özelliklerden biridir. Aleviler, İslami inançlarının ötesinde, metafizik ve mistik inançlara sahiptir. Aleviliğin önemli bir özelliği de onların üç temel esasta inanmalarıdır: Allah’ın bir tek gerçek varlığı olduğuna inanmak; Hz. Ali’nin Allah’a olan kökü ve doğruluğunu kabul etmek; ve onların kutsal kitabı olan Alevi Kültür Kitabı’na bağlı kalmalarıdır.
Bektaşilik Hakkında
Bektaşilik, İslami inançların bir türüdür ve 13. yüzyılda Anadolu’da ortaya çıkmıştır. Bektaşi inançları, İslami inançların ötesinde, şamanistik ve zaman zaman Hindu, Budist ve Hristiyan inançlarının bir karışımıdır. Bektaşilerin özellikle İslami otoriteye karşı tepkili olmaları ve İslami kuralların çoğunu reddedip yerine kendi geleneklerini benimsemeleri, bu akımı diğerlerinden ayıran özelliklerden biridir. Bektaşi inancının önemli bir özelliği de onların üç temel esasta inanmalarıdır: Allah’ın yaratıcılığına inanmak; Hz. Ali’nin Allah’a olan kökü ve doğruluğunu kabul etmek; ve onların kutsal kitabı olan Bektaşi Kültür Kitabı’na bağlı kalmalarıdır.
Alevi ile Bektaşi Arasındaki Fark
Alevi ve Bektaşi arasındaki temel fark, kökenlerine dayanan inanç sistemleridir. Alevi inancı, İran kökenli mitolojik inançların ve eski Ahilerin İslami kökenli inançlarının bir karışımıdır. Bektaşi inancı ise, İslami inançların ötesinde, şamanistik ve zaman zaman Hindu, Budist ve Hristiyan inançlarının bir karışımıdır. Diğer bir fark, Alevilerin Allah’ın tek gerçek varlığı olduğuna, Hz. Ali’nin Allah’a olan kökü ve doğruluğunu kabul etmek ve onların kutsal kitabı olan Alevi Kültür Kitabı’na bağlı kalmalarına inanmaları iken, Bektaşilerin Allah’ın yaratıcılığına, Hz. Ali’nin Allah’a olan kökü ve doğruluğunu kabul etmek ve onların kutsal kitabı olan Bektaşi Kültür Kitabı’na bağlı kalmalarına inanmalarıdır.
Alevi ve Bektaşi arasındaki farklar, inanç sistemleri, kökenleri ve kutsal kitap olarak bilinen kitapların içerikleri olarak özetlenebilir. Bu akımların arasındaki farkların anlaşılması, hem bu akımların kökeni ve felsefesi hakkında daha iyi bir anlayışa kavuşmak hem de İslami kültür hakkında daha derin bir anlayışa ulaşmak için önemlidir.